TAKAISIN ETUSIVULLE

Nimeni on Erika Kajander ja olen Näkymän kesätyöntekijä. Eräs tehtävistäni oli perehtyä käsityöleiriläisten työskentelyyn. Kulttuuritalo Laaksolassa pidettiin kesäkuussa kymmenen päivää kestävä käsityöleiri, jossa 15 nuorta suunnitteli ja toteutti monenlaisia taideteoksia, töiden aiheena “Alinen Akaa”, josta jokaisella osallistujalla oli toki oma näkemyksensä. Töitä valmistui yhteensä 11 ja niitä tehtiin joko yksin tai pareittain.

Leiriä ylläpitivät Akaan nuorisopalvelut, Näkymä-organisaatio sekä Näpsä-käsityökoulu. Mirva Juntunen, Sari Laaki, Camilla Ahlfors sekä Kankaanpään opistosta Helmi Kivistö johtivat leiriä. Myös kesätyöntekijät Jenny Ahlman sekä Rosa Kalliainen olivat suureksi avuksi.

Leirille saatiin materiaaleja muun muassa Työttömät ry:n ylläpitämästä kierrätyskeskuksesta sekä raha-avustusta Toijalan Värikaupalta, Toijalan Rakennustarvikkeelta sekä LC Toijala/Akaalta. AIDE ry haki myös apurahaa Pirkanmaan kulttuurirahastolta. He olivat myös yhteistyössä Akaan vanhempien verkoston kanssa.

Kaikki leiriläiset osallistuivat Näkymän järjestämään nuorisokilpailuun, joka oli suunnattu alle 25-vuotiaille ja jonka pääpalkinto oli hulppeat 1 000 euroa. Tehtävänä oli suunnitella sarjakuvahenkinen ympäristötaideteos.

Leirin kahtena ensimmäisenä päivinä tutustuttiin toisiinsa sekä pohdittiin, mitä hyvää itsessä sekä muissa on. Kolmantena päivänä mietittiin, mitä on ympäristötaide. Loput päivät tehtiin ahkerasti töitä. Edessä oli kuitenkin vielä töiden viimeistely sekä niiden esillelaitto. Viimeinen leirin päivistä vietettiin Näkymän avajaisissa kesäkuun 30. päivä.

Leiriläiset 13-vuotias Eevi sekä 10-vuotias Sara Akaasta tekivät yhdessä työn nimeltä “Manala”. Teoksessa on huomio kiinnittyy ensimmäiseksi nukkeen, jonka tytöt kertovat olevan Manalan johtaja. Teoksesta löytyvät myös kuollut pöllö, nuken valtakuntapuu sekä tikkaat “oikeaan maailmaan”.

Idea tuli kuulemma aivan yllättäen, molempien pohtiessa aihetta, kunnes Sara keksi Manalan. Tytöt alkoivat siltä istumalta kehittämään itselleen teosta. Jos voitto heltiäisi, menisivät palkintorahat säästöön, vaatteisiin sekä Eevin uuteen puhelimeen.

14-vuotias akaalainen Aati loi seitsemän lonkerollista oliota, joita hän kutsuu “Ticklereiksi.” Teoksen nimi on “Tickle Tickle”. Ticklereillä, joilla on yksi silmä on suu, mutta niillä joilla on kaksi silmää, ei ole suuta. Teoksien sisälle Aati on laittanut kiviä, jotta ne pysyisivät paikallaan, eivätkä lähtisi lentoon.

Aati sai ideansa internetistä. Hän oli lukenut toisen ihmisen kertomuksia peloistaan, joista yksi oli Ticklereiden tapaiset oliot, jotka ovat pieniä ja omaavat lonkerot. Oliot katosivat sängyn alle aina, kun henkilön vanhemmat tulivat huoneeseen. Aatilla oli kuitenkin aihe mielessään jo ennen Alinen Akaa -teeman kuulemista, joka sopi hyvin hänen ideaansa. Voittorahat menisivät Aatilla säästöön. Leirillä oli mennyt mukavasti, tosin alkupäivien leikit eivät niin paljon kiinnostaneet, vaan itsensä toteuttaminen sekä työrauha ovat olleet merkittävänä osana hänen leirikokemustaan.

Toijalassa asuvien 9-vuotiaiden Jennin ja Laran teos “Keijumaailma” hehkuu taikaa. Tyttöjen omien sanojen mukaan mökki edustaa taivasta, mökin sisus aurinkoa ja katto avaruutta. Mökin sisällä on keijuja tuoleineen ja pöytineen, ja Ikkunoita koristavat värikkäät kukat. Keijut tytöt tekivät kaksi muovilusikkaa yhdistäen ja laittaen väliin pienen palan pehmustetta.

Kaverukset saivat idean Suomen historiasta. Ennenaikaan suomalaiset olivat todella taikauskoisia ja Alisen Akaan pystyi hyvin yhdistämään tähän historialliseen faktaan. Jo ennen aiheen kuulemista olivat keijut mielessä. Tytöt kehittivät yhdessä ideoita ja niiden avulla saatiinkin molempia tyydyttävä lopputulos.

Voittorahat tytöt jakaisivat puoliksi. Molemmat säästäisivät osan ja käyttäisivät lopun yhteiseen laivareissuun. Käsityöleiri sai tytöiltä paljon kehuja.

10-vuotias Aava sekä 12-vuotias Hilla Akaasta pitivät myös hauskaa leirillä. He ovat yhdessä luoneet teoksen “Kisu ja perhonen”. Kissan he ovat muotoilleet kanaverkosta, jonka jälkeen ovat päällystäneet sen sanomalehdillä liisterin avulla. Vielä mielenkiintoisemmaksi kissan tekee se, että uloin kerros on kokonaan karkkipaperia. Karkkipapereilla tytöt haluavat ottaa kantaa roskaamiseen. Kissan viereltä löytyy perhonen, joka lepää kukan päällä.

Idea kissasta, joka leikkii perhosen kanssa syntyi molempien yhdistäessä ajatuksiaan. Kissa tuli mieleen omasta lemmikistä, karkkipaperit Alinen Akaa- aihetta ajatellessa. Muovista tehdyt karkkipaperit eivät maadu, vaan jäävät “aliseen” maahan.

Molemmat säästäisivät mahdolliset voittorahat. Uusia kavereita on leirillä saatu ja hyvää ruokaa on tultu syötyä koko leirin ajan. Aavan mielestä ohjaajien härnääminen toisinaan on ollut hauskaa.

Kaiken kaikkiaan jokaisella haastatellulla on ollut mukavaa ja töitä on ollut mukava tehdä.